Kurv 0


Guide: Sådan laver du perfekt stempelkaffe


Kenneth Grønbech Nielsen
Kaffe-ekspert hos DinLuksus

Udgivet:


Stempelkaffe er nemt, hurtigt og smagfuldt

Stempelkaffe er en dejligt nem måde at få friskbrygget kaffe, med en langt dybere og mere kompleks smag, end en traditionel filterkaffemaskine kan byde på. Det er både billigt og nemt at komme i gang med stempelkaffe, og så leverer stempelkanden black power på nul-komma-fem, når du har travlt om morgenen. Stempelkanden er optimal for alle, der ønsker en mere fyldig kaffe brygget på mellemristede (eller måske endda mørkristede) kaffebønner.

Selv om de fleste danskere forbinder stempelkanden med Bodum, og stempelkaffe kaldes "French Press" på engelsk, så var det faktisk en italiener ved navn Attilo Calimani som tog patent på stempelkanden som vi kender den i dag, helt tilbage i år 1929. Det siges dog, at det var to franskmænd ved navn Mayer and Delforge som oprindeligt fik idéen til en kande med indbygget stempelfilter, dog i en lidt anden form.

Læs videre under billedet, for en udførlig guide til en perfekt stempelkaffe!

Hvis du hellere vil have en simpel og overskuelig guide som du kan printe, så kan du i stedet downloade denne opskrift på perfekt stempelkaffe (PDF-format).


Sådan laver du stempelkaffe



Trin 1 - Forberedelser

Jeg anbefaler at du forvarmer stempelkanden (og filterdelen) med varmt vand. Det er nemlig med til at sikre, at du får så mange smagsnoter som muligt ud af kaffen, når du brygger. Når du har hældt varmt vand på stempelkanden, skal du sætte vand over til selve kaffebrygningen.

Mens vandet varmer stempelkanden op, kan du meget passende male dine kaffebønner, hvis du altså har en kaffekværn. Kaffen skal være relativt grov, med en kornstørrelse der minder om groft havsalt. Har du derimod købt formalet stempelkaffe, så må du altså lige kede dig i 30 sekunders tid 🙄

Når de 30 sekunder er gået, så skal du hælde det varme vand ud af stempelkanden igen. Nu er din kande dejligt varm, og klar til kaffebrygning!


Trin 2 - Tilsæt groftmalet kaffe

Nu skal du tilsætte den grovmalede kaffe til stempelkanden. Husk at friskmalede kaffebønner giver den mest komplekse smag.

Til en standard stempelkande med plads til 1 liter kaffe skal du bruge ca. 60-65 gram mellemristet kaffe, svarende til 7-8 spsk. med en lille top på.

Den præcise mængde afhænger af om du bruger lys-, mellem- eller mørkristet kaffe, men her må du prøve dig lidt frem. Er kaffen mørkristet kan du tilsætte lidt mindre, og omvendt lidt mere hvis kaffen er lysristet.

Jeg foretrækker personligt mellemristet kaffe, men mørkristet kaffe fungerer generelt også rigtig godt på stempelkande.

Har du travlt? Eller kan jeg på det varmeste anbefale dig, at læse min guide til at vælge den bedste kaffe til stempelkande.


Trin 3 - Tilsæt lidt vand

Når dit vand koger, er det vigtigt at du ikke hælder det kogende vand over kaffen med det samme - det vil nemlig gå ud over smagen.

Den optimale vandtemperatur til stempelkaffe er 90-93 grader, og du bør derfor lade vandet afkøle i ca. 1 minut, inden du hælder vand i stempelkanden.

Fyld kanden 1/3 op med vand. Hæld i cirkulære bevægelser, for at sikre at al kaffen bliver omsluttet af vandet.


Trin 4 - Tid til afgasning

Rør rundt i kaffemassen med ske i ca. 30 sekunder. Når kaffen bliver eksponeret for det varme vand, vil den nemlig begynde at afgive kuldioxid.

Ved at introducere en lille "omrørings-pause" midtvejs, sikrer du altså at kaffen får tid til at afgasse, hvilket får endnu flere smagsnoter frem i din stempelkaffe.


Trin 5 - Tilsæt mere vand

Nu har kaffen haft tid til at afgasse, og du kan hælde det sidste vand i stempelkanden. Stop når kaffen er nået op til den øverste metalring.

Sæt låget på kanden, og pres stemplet en lille smule ned, så filteret lige nøjagtig rammer overfladen af kaffen. Husk at dreje låget, så kaffen kan "ånde" mens den trækker.


Trin 6 - Lad din stempelkaffe trække

Find køkkenuret (eller mobilen) frem, og sæt timeren til 4 minutter.

Det er præcis den tid kaffen skal trække, hvis du ønsker at få ekstraheret så mange smagsnoter og aromastoffer som muligt.


Trin 7 - Tryk stemplet i bund og hæld op

Når de 4 minutter er gået, kan du trykke stemplet helt i bund. Sørg for at presse stille og roligt, uden at lægge for mange kræfter i. Hvis du presser hårdt og voldsomt, risikerer du nemlig at klemme flere bitterstoffer ud af kaffekornene.

Skænk kaffen med det samme, for den helt optimale smagsoplevelse. Jo længere tid du lader kaffen stå i stempelkanden, des flere bitterstoffer vil blive afgivet til kaffen.

Hurra, du kan nu lave en perfekt kande stempelkaffe 😁👏

Find din nye favorit stempelkaffe her!


Del denne tråd



← Ældre post Nyere post →


Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar

Bemærk at kommentarer bliver gennemlæst før de postes

Sale

Unavailable

Sold Out