Kurv 0


10 gode idéer til genbrug af kaffegrums


Sara Brix
Kaffe-ekspert hos DinLuksus

Udgivet:

Hvad kan man egentlig bruge kaffegrums til? Som storforbruger af kaffe har jeg tænkt meget over, hvordan jeg i bæredygtighedens navn kan genanvende resterne fra min kaffebrygning. Jeg er derfor gået all-in på at finde ud af, hvilke muligheder kaffegrums egentlig kan byde på, og jeg har fundet frem til intet mindre end 10 fantastiske idéer til, hvordan du og jeg kan give det brune tryllestøv helt nyt liv.

Vi danskere er et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden - vi bruger intet mindre end 23.000 tons kaffe om året. Det er altså rigtig meget kaffegrums der potentielt går til spilde, hvert evig eneste år.

Nok snak, lad os se nærmere på de 10 gode idéer til hvordan du kan genbruge kaffegrums!

10 gode idéer til genbrug af kaffegrums

Kaffegrums er tæt på et universalmiddel og kan bruges til rigtig mange ting. Nedenfor får du 10 gode forslag, i helt vilkårlig rækkefølge.

  1. Lav en naturlig ansigtsmaske med kaffegrums

  For at lave en naturlig ansigtsmaske med kaffegrums skal du starte med at samle nok kaffegrums til at dække dit ansigt. Du kan gemme dine kaffegrums i en lille beholder, eller du kan male dem i en kaffekværn, hvis du vil have dem til at være fintmalet. Tilsæt derefter nok vand til kaffegrumsene til at danne en pasta. Du kan også bruge yoghurt eller honning i stedet for vand for at tilføje ekstra fugt og næring til din maske.

  Påfør masken på dit ansigt og lad den sidde i 15-20 minutter. Skyl masken af med lunkent vand og pat din hud tør med et håndklæde. Følg op med din sædvanlige hudplejerutine.

  Kaffegrums er rig på antioxidanter og kan hjælpe med at forbedre hudens udseende og tekstur. Det kan også hjælpe med at reducere rødme og inflammation i huden.

  2. Bland kaffegrums med olie og brug det som hårscrub

  For at lave en hårscrub med olie og kaffegrums skal du starte med at samle nok kaffegrums til at dække dit hår. Du kan gemme dine kaffegrums i en lille beholder, eller du kan male dem i en kaffekværn, hvis du vil have dem til at være fintmalet. Derefter skal du vælge en olie, der passer til din hårtype. Olivenolie, kokosolie og arganolie er alle gode valg til at tilføje fugt og næring til håret.

  Bland derefter olie og kaffegrums sammen i en lille beholder til en pasta. Du kan tilføje lidt vand, hvis du ønsker en mere flydende konsistens. Påfør hårscrubben i håret, startende ved rødderne og arbejd dig gradvist ned mod spidserne. Lad hårscrubben sidde i 5-10 minutter, inden du skyller den ud med varmt vand. Følg op med din sædvanlige hårvask- og hårplejerutine.

  Hårscrubben kan hjælpe med at fjerne overskydende olie og produktrester fra håret, samt tilføje glans og volumen. Brug den 1-2 gange om ugen for at opnå de bedste resultater. Husk at være forsigtig med ikke at scrubbe for hårdt, da det kan skade håret.

  3. Brug kaffegrums som gødning i haven

  Kaffegrums til brug i bede, planter, hækker m.fl. har rigtig mange fordele. Ikke alene skræmmer du potentielt katte, myrer og dræbersnegle væk. Det er også syreholdigt, samt indeholder det gode kvælstof, som planterne har rigtig godt af og skal optage i store mængder, for at planterne kan vokse optimalt.

  De fleste surbundsplanter, har rigtig godt af kaffegrumsens virkning. Dette være rhododendron, druelyng, pagodebusk, azalea, tyttebær, hortenzia, kamelia, roser og lignende surbundsplanter.

  Vores råd er, at fordele kaffegrumset over jordarealet, flade det ud og efterfølgende vande det grundigt, så jorden kan få næring, som den giver videre til dine planter.

  4. Tilsæt kaffegrums til komposten

  Kaffegrums er et godt tilsætningsstof til komposten, da det indeholder nitrogen, fosfor og kalium, som alle er næringsstoffer, som planterne har brug for for at vokse. Kaffegrums kan også bidrage til at øge mængden af orm i komposten, da ormene spiser de organiske stoffer i kaffegrumsene.

  Derudover kan kaffegrums hjælpe med at øge strukturen i komposten, da de tørre, fibrøse kaffegrums kan tilføje luft til kompostblandingen, hvilket er vigtigt for at opretholde en sund kompost. Kaffegrums kan også absorbere overskydende vand og holde på fugten, så komposten ikke bliver for tør eller for våd.

  Det er vigtigt at huske på, at kaffegrums ikke skal tilføjes i store mængder til komposten, da de kan tære på mængden af karbon, som planterne har brug for for at vokse. En god tommelfingerregel er at tilføje kaffegrums i et forhold på 25:1 i forhold til andre organiske materialer i komposten.

  5. Brug kaffegrums som naturlig dufteffekt i dine skabe

  Kaffegrums er et godt alternativ til kemisk duftpapir, da det naturligt absorberer og afgiver lugte. Kaffegrums kan dermed hjælpe med, at fjerne ubehagelige lugte i skabe og andre lukkede rum.

  For at bruge kaffegrums som dufteffekt, kan du fylde en lille pose med tørret kaffegrums (friskmalet kaffe fungerer dog bedst) og placere den i det ønskede skab eller rum. Du kan også tilføje nogle dråber æterisk olie til posen for at give kaffegrumset ekstra duft. Du kan også dryppe nogle få dråber vand på kaffegrumset for at genaktivere duften af kaffe, hvis den falmer over tid.

  Kaffegrums er godt til at absorbere og afgive lugte, fordi de indeholder mange små porer, der kan suge lugte ind og holde fast på dem. Kaffegrums har også en naturlig, mild aroma, som er behagelig at have rundt omkring i huset. Det er også genanvendeligt og bæredygtigt, så du kan føle dig godt tilpas ved at bruge dem i stedet for kemiske duftpapirer.

  6. Tilføj kaffegrums til potteplanterne som en næringskilde

  Kaffegrums kan bruges som næringskilde til pottede planter, da de indeholder næringsstoffer, der kan være gavnlige for planterne. Kaffegrums indeholder fosfor, kalium og magnesium, som alle er vigtige makronæringsstoffer for planter. De indeholder også mange andre mikronæringsstoffer, herunder kobber, zink og klor, som også er vigtige for plantevækst.

  For at bruge kaffegrums som næringskilde, kan du drysse dem direkte på jorden omkring planten, eller du kan lægge dem i bunden af potteplanten, før du tilføjer jord. Kaffegrumsene vil tage lidt tid om at nedbrydes, men når de gør det, vil de frigive næringsstofferne til planten.

  Det er en god idé at bruge kaffegrums som næringskilde, fordi de er en bæredygtig og billig måde at tilføje næringsstoffer til dine potteplanter. Det er også en god måde at genbruge kaffegrums på, i stedet for at smide dem ud.

  Der er dog nogle planter, som ikke bør tilsættes kaffegrums. For eksempel bør du ikke bruge kaffegrums på acidofile planter, såsom orkideer og azaleaer, da kaffegrums har en neutral til alkalisk pH, som ikke vil passe til disse planter. Du bør også undgå at tilføje for meget kaffegrums til planter, da det kan resultere i for høje mængder af næringsstoffer, hvilket kan skade planten. Det anbefales at begynde med at tilføje et par spsk. kaffegrums pr. potte og derefter gradvist øge mængden, indtil du finder den perfekte balance for din plante.

  7. Bland kaffegrums med vand og brug det som en naturlig fodscrub

  Kaffegrums kan bruges som en effektiv skrub til fødderne, der fjerner døde hudceller og efterlade dine fødder bløde og glatte. Du skal blot lægge kaffegrumset i varmt vand, for at blødgøre grumset. Når du har haft dine fødder i fodbad længe nok til at huden er blevet blød, kan du med et håndklæde skrubbe kaffegrumset ind i fødderne, med særlig fokus på hælen og tæerne. Skyl fødderne grundigt i varmt vand og tør dem godt af, når du er færdig.

  Kaffegrums har en exfolierende effekt, da det består af mange små hårde dele fra kaffebønnerne, som er effektivt til at slibe døde hudceller væk. Kaffegrums indeholder også naturlige olier og andre næringsstoffer, som kan hjælpe med at fugte og nære huden. Det er et naturligt alternativ til kemiske skrubs, og har en mild, men alligevel effektiv, skrubbende effekt.

  8. Brug kaffegrums til at fjerne lugt af fisk fra dine hænder

  Kaffegrums har en naturlig absorberende egenskab, hvilket gør dem effektive til at fjerne lugte fra hænderne. Når du gnider kaffegrums mellem hænderne, vil de absorbere lugten af fisk, og du kan derefter vaske dem væk med vand. Kaffegrums har også en mild abrasiv egenskab, hvilket hjælper med at fjerne eventuelle rester af fisk fra hænderne. Det er en nem og naturlig måde at fjerne lugten af fisk fra hænderne på.

  9. Brug kaffegrums til at fjerne lugt fra din opvaskemaskine

  Der er flere måder man kan prøve at fjerne lugt fra sin opvaskemaskine ved hjælp af kaffegrums. En mulighed er at tilsætte kaffegrums direkte til opvaskemaskinen, når den er tom, og derefter køre en kort vaskcyklus. Kaffegrums kan hjælpe med at absorbere eventuelle dårlige lugte i maskinen. En anden mulighed er at lave en blanding af kaffegrums og eddike, som kan hjælpe med at fjerne eventuelle belægninger og lugte i maskinen. Blandingen kan påføres med en klud eller børste og derefter skylle godt af. Det kan også være en god ide at rense filteret i opvaskemaskinen regelmæssigt for at fjerne eventuelle madrester og andre rester, som kan forårsage lugt.

  10. Brug kaffegrums til at fjerne olie fra dine hænder

  Kaffegrums er et effektivt skrubbemiddel til at fjerne olie. Du kender sikkert det, at du lige kommer til at røre ved noget, der har olie på sig og så er skaden sket. Olien er simpelthen så svær at få af fingrene igen. Benytter du kaffegrums, vand og også gerne lidt sæbe. Så fungere det som en super skrubbe sæbe, hvor kaffen fungerer som skrubbemiddel og sæben til at opløse olien. Sammen højner du muligheden for at få det sorte stads af fingrene i en fart. Husk altid håndcreme efterfølgende, især hvis du har tendens til tørre fingre.  


  Del denne tråd  ← Ældre post Nyere post →


  Ingen kommentarer

  Efterlad en kommentar

  Bemærk at kommentarer bliver gennemlæst før de postes

  Sale

  Unavailable

  Sold Out