Kurv 0


Rist selv - en begynderguide


Sara Brix
Kaffe-ekspert hos DinLuksus

Udgivet:

Er du ved at  bevæge dig ind i en verden af selvristning og søger du en vejledning, der kan lede dig sikkert på din rejse? At riste dine egne kaffebønner er en spændende proces, der giver dig mulighed for at tilpasse smagen efter dine egne præferencer. Herunder har vi samlet de vigtigste oplysninger om selvristning, som er gode at have i baghovedet, inden du begynder din selvristningsrejse.

Vælg dine grønne bønner med omhu

At riste sine egne kaffebønner er en givende proces hvor man virkelig kan tilpasse kaffen til sine egne præferencer.

- Arabica vs. Robusta: Disse bønnetyper adskiller sig hovedsageligt i smag. Arabica bønner er kendt for deres blødere og mere komplekse smag, mens Robusta bønner har en kraftigere og mere jordnær smag med et betydeligt højere koffein-indhold. Robusta-bønner kan virke kraftige alene, og vi anbefaler derfor at anvende dem i blandinger med en velsmagende Arabica-bønne, hvor de bidrager med fylde og crema.

- Find dine præferencer: Bønner har forskellige noter og karakteristika, nogle har højere frugtighed og andre mere nøddeagtige noter, de fleste forhandlere oplyser om bønnens oprindelse og karakteristika, find dine præferencer.

- Vælg en pålidelig forhandler: Når du køber dine bønner er det vigtig at du vælger en forhandler der går op i kvalitet og tilbyder et bredt udvalg af bønner. De fleste bønner kan købes online eller i specialbutikker.

(Er du i tvivl om hvor du skal lede? Så har vi her et udvalg af grønne bønner af højeste kvalitet.)

Forberedelse 

- Forvarmning af rister: Tænd din rister og lad den varme op før ristning, en konstant temperatur er vigtig for at kontrollere ristningen og sikre bedste resultat. Temperaturen vil variere afhængigt af din rister og ønskede risteprofil, men målet er normalt mellem 200-240 grader Celsius. 

- Korrekt afmåling af bønner: Afmål dine bønner, mængden og vægten af bønner er afgørende faktorer i selvristning og er med til at opretholde konsistens. En typisk mængde er 100-150 gram ad gangen.

- Opbevaring efter ristning: Opbevaring af både grønne og ristede bønner bør altid være lufttætte beholdere som opbevares i et tørt miljø, dette forlængere bønnernes levetid og friskhed efter ristning.

Ristningsprocessen 

Ristningsprocessen afhænger af den valgte bønne og den ønskede risteprofil, lysristet, mellemristet og mørkristet som er den foretrukne ristning til espresso. En lysristning forgår på omkring 205 grader, mellemristning 210-15 grader og mørkristning cirka 225 grader.

- Yellowing-fase: Når du påbegynder ristningen vil du hurtigt, typisk efter 5-6 minutter, se en tydelig ændring i bønnernes farve. Denne ændring kaldes yellowing-fasen, her reduceres vandindholdet i bønnen markant og duften og ristningen går for alvor i gang.

- First crack: Efter alt vandet i bønnerne er fordampet, og bønnerne er ensartet og  gule i farve, vil den næste fase langsomt træde ind. First-crack indtræder som regel efter 9-10 minutter, i denne periode har fordampningsprocessen frigjort en masse damp og medført en udvidelse i bønnerne som gør at de siger en knæk-lyd, lidt som lyden af poppende popkorn.

- Risteprofil: Efter first-crack afhænger resten af ristningen af din ønskede risteprofil, et minut for en lysristning, halvandet minut for mellemristning og to minutter eller mere vis du ønsker en mørk risteprofil.

Afkøling og opbevaring 

- Afkøling af bønnerne: Afkølingen af bønner er vigtig, og træder ind i sekundet bønner er færdigristet for at undgå yderligere ristning. Når bønner har opnået den ønskede risteprofil tages de hurtigt af varmen og køles, eventuelt spredt ud på et viskestykke, køleplade eller andet. 

- Opbevaring: Efter afkøling opbevares bønnerne i lufttætte beholdere og hviler i minimum 3 døgn inden første brygning, for at opnå den fulde smagsoplevelse. 


Del denne tråd← Ældre post Nyere post →


Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar

Bemærk at kommentarer bliver gennemlæst før de postes

Sale

Unavailable

Sold Out