Kurv 0


Hvilken kaffe skal jeg vælge?

Det kan være svært at gennemskue, præcis hvilken kaffe man skal vælge. Men bare rolig, når du har læst denne artikel, så vil du være i stand til at vælge den bedste kaffe til netop den bryggemetode som du foretrækker - og det gælder uanset om du helst vil have hele kaffebønner direkte fra risteriet, formalet filterkaffe eller grovmalet kaffe til stempelkande.

Smag er så individuelt, som noget kan være. Vi smager mest med tungen hvor vores smagsløg primært sidder. Dog har vi også smagsløg i mundhulen, herunder ganen og strubelåget. Her kan vi smage 5 forskellige smage: sødt, surt, salt, bittert og umami. Umami er ikke så udbredt endnu, det er mest i kød og andet proteinholdig mad, at det forekommer. Man kalder det smagsløg, fordi at de celler, som sidder på tungen, har en form af meget små løg. 

Meget overordnet set, så I forhold til kaffe, så afhænger smagen allermest af hvilket kaffebær der er blevet dyrket, og hvor god dyrkningen har været. Herefter hvordan ristningsmetoden er og til sidst og ikke at forglemme - din brygning af kaffen.

Lys, mellem eller mørkristet kaffe?

Hvilken ristningsgrad skal man vælge? Uanset om du foretrækker hele kaffebønner eller formalet kaffe, så er valgene mange i kaffeverdenen. Det kan være meget svært, at danne sig et indtryk af hvor kraftigt ristet kaffen egentlig er - er det en fyldig kaffe, hvilke noter har den osv.

Forstå nemt intensiteten på vores kaffe

Vi elsker selv kaffens mange smagsnuancer og det synes vi også du skal forkæle dig selv med. Derfor har vi gjort det meget nemt for, at vælge den kafferistning og fylde, du bedst kan lide. Så du nemmere kan ramme plet, når du søger en god kaffe lige efter din smag.

Vi har kategoriseret intensiteten i de fire forskellige kafferistninger, som vi benytter os af. Nemlig lysristet, mellemristet, espresso og mørkristet.

Intensitet 1 - Lysristet

Med en lysristning får du den bedste kaffe til filterkaffe, hvis din kaffe skal være mild, floral og syrlig. De lysristede kaffebønner giver masser af frugtsyre, forskellige sanseindtryk og de mere citrus, florale noter kommer for alvor frem her. Lysristet kaffe er en mild fyldighed og en høj frugtsyre. Lysristet kaffe synes vi ofte smager helt fantastisk, som filterkaffe, pour over, chemex etc. I ved hvor vi gerne vil hen. Ved stempelkande, så anbefaler vi på det kraftigste, at stoppe brygningen efter 3,5 min. Da den trækker voldsomt meget frugtsyre ud af kaffen, hvis dette overstiges.

Primære kendetegn:
Lav fylde, høj frugtsyre, kraftige florale og citrus noter. 

Bedste bryggemetode:
Lysristet kaffe egner sig bedst til filterkaffe på kaffemaskine eller pour over kaffebrygger.

 

Intensitet 2 - Mellemristet

Med en klassisk mellemristning opnår man den bedste kaffe til filterkaffe. Det er faktisk denne kafferistningsform, der er mest udbredt i verden. Med gode mellemristede kaffebønner, så får man ligesom det bedste fra begge verdener. En mellemristning er kendetegnet ved at være balanceret. 

Den har en medium fyldighed oftest (der dog afhænger af kaffebønnen selv. Fx. er Kenya AA væsentlig mere fyldig end Colombia). Så har den en balanceret frugtsyre, som afhænger meget af kaffebønnen i forhold til vores frisk eller tung den føles.

I forhold til noterne, kan man her smage hele spektret. Der kan være alt fra Nødder, chokolade, karamel over flora, bær, frugt m.fl. 

Primære kendetegn:
Medium fyldighed, balanceret frugtsyre, alle noter kan forekomme

Bedste bryggemetode:
Mellemristet kaffe egner sig godt til flere forskellige bryggemetoder, herunder  stempelkaffe, filterkaffe på kaffemaskine, pour over kaffe eller som mild/blød espresso på espressomaskinen.

 

Intensitet 3 - Espresso

Dette er de bedste kaffebønner til espressomaskine. Kaffebønnerne er ristet let mørke, som gør, at du stadigvæk tydeligt kan smage kaffen, hvis du bruger meget mælk i kaffen. Med en espressoristning, så opnås en moderat fyldighed, hvor kaffen virkelig afgiver smag, hvilket er vigtigt, når du skal brygge en kop kaffe på under 35 sekunder, som det oftest sker i espressomaskiner. 

Frugtsyre balancen er let, men du har stadigvæk mulighed for, at opleve nogle af de meget velsmagne noter (nødder, chokolade, karamel, vanilje), dog i en mindre kraftig udgave end ved lys og mellemristet kaffe. Det lækre ved espressoristningen er den bløde og runde oplevelse, som det giver at kaffen er blevet ristet lidt mere. 

På de fleste cafeer vælger de at benytte espressobønner, mest for at bevare fyldigheden og sænke frugtsyren. 

Primære kendetegn:
Fyldig, let frugtsyre, noterne bibeholdes, god med mælk

Bedste bryggemetode:
Kaffe med espressoristning er (som navnet antyder) særligt velegnet til at brygge espresso kaffe på espressomaskinen, men kan også bruges til kraftig stempelkaffe.

Intensitet 4 - Mørk Espresso

Mørk espresso er så mørk en kaffe kan blive, uden man ødelægger kaffen.
Ved så kraftig en ristning, som vores meget mørke, så er det virkelig kun for kendere, der ved hvad de ønsker ved en kaffe. 

Vi oplever at det kun er cirka 5% af vores kunder, der efterspørger en meget stærk kaffe. Dette er fordi den har en så kraftig fylde, at mange synes det bliver for voldsomt, at de føler det kan give lidt mavekneb og lignende.

Ved mørkristet er bønnerne lettere olieret og fyldigheden er voldsom og frugtsyren erstattet af en bittersød eftersmag. Kaffen kan ofte frembringe vanilje agtige noter under den ofte kraftige overflade. 

Hos Dinluksus kafferisteri drikker vi ikke selv mørkristet espresso. Den bliver simpelthen for kraftig. Omvendt, så er det den ristningsform, hvor vi har de mest loyale kunder. Så er man først blevet forfalden til kraftig mørk kaffe, så kan man nok ikke rigtig smage så meget andet og så det bare med at holde ved. 

Primære kendetegn:
Meget fyldig, bittersød smag, få noter stadig tilbage

Bedste bryggemetode:
Den mørke espressoristning egner sig primært til espresso kaffe på espressomaskine, da intensiteten ellers bliver for voldsom for de fleste.

Sale

Unavailable

Sold Out