Modtag pakken i morgen
Bestil inden kl. 15 på hverdage

Fragt 29 kr,-
Gratis ved køb over 379 kr,-

+8.000 Loyale kunder
⭐⭐⭐⭐⭐ på Trustpilot

Tlf: 3119 2644
Info@dinluksus.dk

Hvilken kaffe skal jeg vælge?

Smag er så individuelt, som noget kan være. Vi smager mest med tungen hvor vores smagsløg primært sidder. Dog har vi også smagsløg i mundhulen, herunder ganen og strubelåget. Her kan vi smage 5 forskellige smage: sødt, surt, salt, bittert og umami. Umami er ikke så udbredt endnu, det er mest i kød og andet proteinholdig mad, at det forekommer. Man kalder det smagsløg, fordi at de celler, som sidder på tungen, har en form af meget små løg. 

Meget overordnet set, så I forhold til kaffe, så afhænger smagen allermest af hvilket kaffebær, der er blevet dyrket og hvor god dyrkningen har været. Herefter hvordan ristningsmetoden er og til sidst og ikke at forglemme - din brygning af kaffen. 

Lys eller mørkristet?

Hvad skal man vælge? Valgene er mange i kaffeverdenen og det kan være meget svært, at danne sig et indtryk af hvor kraftigt ristet er kaffen, er det en fyldig kaffe, hvilke noter har den mm. 

 

Vi har gjort det nemt for dig

Vi elsker selv kaffens mange smagsnuancer og det synes vi også du skal forkæle dig selv med.

Derfor har vi gjort det meget nemt for, at vælge den kafferistning og fylde, du bedst kan lide. Så du nemmere kan ramme plet, når du søger en god kaffe lige efter din smag. 

Vi har inddelt kaffestyrke i intensistet 1 til 4

For at gøre det nemt, har vi kategoriseret intensiteten i de fire forskellige kafferistninger, som vi benytter os af. Nemlig lysristet, mellemristet, espresso (mellem mørk), og helt mørkristet. 

Intensitet 1 - Lysristet

Er lysristet kaffe. Her får du masser af frugtsyre, forskellige sanseindtryk og de mere citrus, florale noter kommer frem her. Lysristet kaffe er en mild fyldighed og en høj frugtsyre. Lysristet kaffe synes vi ofte smager helt fantastisk, som filterkaffe, pour over, chemex etc. I ved hvor vi gerne vil hen. Ved stempelkande, så anbefaler vi på det kraftigste, at stoppe brygningen efter 3,5 min. Da den trækker voldsomt meget frugtsyre ud af kaffen, hvis dette overstiges.  

Kendetegn: Lav fylde, høj frugtsyre, kraftige florale og citrus noter. 
Bedste bryggemetode: Filterkaffe

 

Intensitet 2 - Mellemristet

Klassisk mellemristning. Det er denne kafferistningsform, der er mest udbredt i verden. Med en god mellemristning, så får man ligesom det bedste fra begge verdener. En mellemristning er kendetegnet ved at være balanceret. 

Den har en medium fyldighed oftest (der dog afhænger af kaffebønnen selv. Fx. er Kenya AA væsentlig mere fyldig end  Colombia). 

Så har den en balanceret frugtsyre, som afhænger meget af kaffebønnen i forhold til vores frisk eller tung den føles. 

I forhold til noterne, kan man her smage hele spektret. Der kan være alt fra Nødder, chokolade, karamel over flora, bær, frugt m.fl. 

Kendetegn: medium fyldighed, balanceret frugtsyre, alle noter kan forekomme
Bedste bryggemetode: Stempelkaffe, filterkaffe, blød espresso 

 

Intensitet 3 - Espresso (let mørk)

Det sikre valg, hvis du har en espressomaskine. Kaffen er ristet let mørk, som gør, at du stadigvæk tydeligt kan smage kaffen, hvis du bruger meget mælk i kaffen. Med en espressoristning, så opnås en moderat fyldighed, hvor kaffen virkelig afgiver smag, hvilket er vigtigt, når du skal brygge en kop kaffe på under 35 sek., som det oftest sker i espressomaskiner. 

Frugtsyre balancen er let, men du har stadigvæk mulighed for, at opleve nogle af de meget velsmagne noter (Nødder, chokolade, karamel, vanilje), dog i en mindre kraftig udgave end ved lys og mellemristet kaffe. Det lækre ved espressoristningen er den bløde og runde oplevelse, som det giver at kaffen er blevet ristet lidt mere. 

På de fleste cafeer vælger de at benytte espressoristning, mest for at bevare fyldigheden og sænke frugtsyren. 

Kendetegn: Fyldig, let frugtsyre, noterne bibeholdes, god med mælk
Bedste bryggemetode: Espresso eller kraftig filter eller stempelkaffe

 

Intensitet 4 - Mørk Espresso (Mørk)

Mørk espresso er så mørk en kaffe kan blive, uden man ødelægger kaffen.
Ved så kraftig en ristning, som vores meget mørke, så er det virkelig kun for kendere, der ved hvad de ønsker ved en kaffe. 

Vi oplever ca. 5% af vores kunder efterspørger vores meget mørke kaffe. Dette er fordi den har en så kraftig fylde, at mange synes det bliver for voldsomt, at de føler det kan give lidt mavekneb og lignende. 

Ved mørkristet er bønnerne lettere olieret og fyldigheden er voldsom og frugtsyren erstattet af en bittersød eftersmag. 

Kaffen kan ofte frembringe vanilje agtige noter under den ofte kraftige overflade. 

Hos Dinluksus kafferisteri drikker vi ikke selv mørkristet espresso. Den bliver simpelthen for kraftig. Omvendt, så er det den ristningsform, hvor vi har de mest loyale kunder. Så er man først blevet forfalden til kraftig mørk kaffe, så kan man nok ikke rigtig smage så meget andet og så det bare med at holde ved. 

Kendetegn: Meget fyldig, bittersød smag, få noter stadig tilbage
Bedste bryggemetode: Espresso

Sale

Unavailable

Sold Out