Kurv 0


Hvor lang tid kan kaffe holde sig?


Sara Brix
Kaffe-ekspert hos DinLuksus

Udgivet:

Kaffes holdbarhed 

Holdbarheden af kaffe afhænger af forskellige faktorer, såsom opbevaringen, om den er formalet eller hele bønner osv. Kaffe har en begrænset holdbarhed, da den altid bør drikkes inden for "bedst før" datoen, efter denne dato kan kaffen miste smag og kvalitet.

Hele kaffebønner:
Når det gælder hele bønner er holdbarheden og friskheden længere end formalet kaffe. Hele bønner kan holde sig i op til 6 måneder efter ristedato, hvis de opbevares i lufttæt beholder eller forsegling, og i et køligt og mørkt sted. Efter de 6 måneder vil kaffe stadig være drikbar, men smagen og friskheden vil langsomt falde.

Formalet kaffe:
Hvis kaffen er formalet vil den hurtigere miste smag og friskhed fremfor hele bønner. Det skyldes at større mængde af kaffens overflade bliver udsat for ilt og oxidering. Formalet kaffe bør altid bruges 1-2 uger efter åbningen af pakken, efter denne periode kan kaffen smage kedeligere og have mindre aroma. 

Grønne bønner:
Grønne kaffebønner har generelt en længere holdbarhed end ristede kaffebønner, da ristningen accelerer oxidationen. Med den rette opbevaring siges det at grønne bønner kan holde sig et år, eller længere. Bønnerne bør opbevares i tæt beholder et tørt mørkt og sted. For at bevarer holdbarheden endnu længere skal bønner undgå at få fugt, da fugt kan medfører til skimmelsvamp. Selvom grønne bønner kan holde i længere tid anbefaledes det at riste dem inde for 6-9 måned efter køb, her er smagen allerbedst. 

Kan kaffe blive for gammelt?

Kaffe kan miste friskhed og smag over tid, det betyder dog ikke at den ikke længere er drikbar efter "bedst før" datoen. Når kaffe opbevares i lang tid kan kvaliteten forringes, de aromatiske olier fordamper, smagen bliver kedelig og mindre intens og koffeinet i kaffen nedbrydes efter tid. For et få den bedste smagsoplevelse anbefaledes det altid at bruge kaffen inden for dens holdbarhedsperiode, specielt hvis det er formalet. 


Del denne tråd← Ældre post Nyere post →

Sale

Unavailable

Sold Out